Waar afstand niet gegarandeerd kan worden, is het aan te raden om een medisch mondkapje te dragen. Een ‘gewoon’ mondkapje beschermt ook goed, maar er zitten verschillen in. Wat is het verschil tussen gewone en medische mondkapjes? En wanneer draag je welke? Lees hier meer!
Gewone of medische mondkapjes:
1. Gewone mondkapjes
Iedereen heeft wel eens een ‘gewoon’ mondkapje gezien of gedragen. Dit zijn vaak blauwe, zwarte, witte of roze vierkante mondkapjes. Deze mondkapjes worden ook wel wegwerpmondkapjes genoemd en worden vaak maar één keer gedragen. Er zijn uiteraard ook wasbare mondkapjes van stof. De wegwerpmondkapjes worden het meest gedragen van alle mondkapjes, maar beschermen niet het meest.
2. Medische mondkapjes
Er zijn verschillende soorten FFP-mondmaskers, namelijk FFP1, FFP2 en FFP3. Deze mondkapjes zijn eigenlijk ontwikkeld voor mensen die met gevaarlijke stoffen werken, maar worden ook in de zorg gebruikt. FFP2 mondkapjes zijn de meest voorkomende soort in Nederland. Andere medische maskers zijn KN95- en N95-maskers.3. Wat is het verschil?
De meeste mensen in ons land dragen stoffen of wegwerpmaskers. Deze vallen onder de niet-medische categorie en worden dus niet gedragen door medisch personeel. Niet-medische mondkapjes bieden vooral bescherming aan mensen in de buurt van de drager, omdat een niet-medisch mondkapje ervoor zorgt dat druppeltjes uit de mond minder goed bij omstanders kunnen komen.
Een ander belangrijk verschil tussen medische en niet-medische mondkapjes is dat medische mondkapjes moeten voldoen aan Europese richtlijnen en Nederlandse normen. Ze worden dan ook gecontroleerd voordat ze verkocht kunnen worden. Ook hebben de medische mondkapjes allemaal een code waarmee je precies kunt herkennen wat voor type medisch mondkapje het is.
4. Waarom een medisch mondkapje?
Het dragen van medische mondkapjes kan de verspreiding van virussen en bacteriën helpen voorkomen, zowel onderling als intern. Oppervlakken kun je desinfecteren met een desinfecterende spray, maar in openbare ruimtes ontkom je er niet aan. Virussen en bacteriën worden verspreid door vochtdruppels en speeksel. Om verspreiding te voorkomen, worden medische maskers type 2 aanbevolen. Denk aan zorgprofessionals zoals ziekenhuis- of verpleeghuisverpleegkundigen, tandartsen, mondhygiënisten etc. Het dragen van een mondkapje verkleint de kans dat een zieke patiënt ziektekiemen op jou overdraagt, zodat jij je werk zo veilig mogelijk kunt uitvoeren.
Nu luidt de vraag; zijn mondkapjes nog nodig?