Gezond tandvlees is te herkennen aan de roze kleur. Ongezond of ontstoken tandvlees is te herkennen aan de rode kleur, ook kan het gezwollen zijn en bloedt het sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die geldt: gezond tandvlees bloedt niet! De beginfase van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, het volgende stadium noemt men parodontitis.
Ontstoken tandvlees, wat wil je weten?
- Wat is gingivitis?
- Wat is parodontitis?
- Ontstoken tandvlees herkennen
- Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?
1. Wat is gingivitis?
Gingivitis – of tandvleesontsteking – is het vroege stadium van parodontitis en is gemakkelijk te behandelen. Volgens tandartsen is de oorzaak van gingivitis vaak tandplak – de zachte, plakkerige, kleurloze film van bacteriën die constant aanwezig is op je tanden en tandvlees. Deze zijn gemakkelijk te verwijderen en iedereen die goed twee keer per dag zijn tanden poetst zal hier niet snel last van krijgen. Flossen is erg goed in het verwijderen van tandplak tussen de tanden, waar de tandenborstel niet makkelijk bij komt.
Als tandplak niet door dagelijks poetsen en flossen wordt verwijderd, ontstaan er giftige stoffen die het tandvlees irriteren. Dit veroorzaakt gingivitis. In dit vroege stadium kan de schade nog worden hersteld omdat het bot- en bindweefsel dat de tanden op hun plaats houdt nog niet is aangetast.
2. Wat is parodontitis?
Er is een ruimte die een pocket wordt genoemd tussen de tanden en het tandvlees. Gezonde pockets zijn ondiep en bloeden niet. Ontsteking van het tandvlees kan zich diep in het kaakbot rond de tanden verspreiden. Pockets kunnen dan dieper worden omdat er botafbraak is rond de wortels van een tand. Dit wordt parodontitis genoemd: een vergevorderde ontsteking van het tandvlees en de ondersteunende weefsels rond een tand.
3. Ontstoken tandvlees herkennen
Het kan best lastig zijn om ontstoken tandvlees te herkennen, soms duidt het namelijk op niets ernstigs. Enkele kenmerken die kunnen voorkomen zijn: rood, slap, gezwollen, pijnlijk tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Gevolgen van ontstoken tandvlees zijn ook slechte smaak en slechte adem.
4. Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?
Wanneer je hebt vastgesteld dat het tandvlees ontstoken is, kan je het op verschillende manieren behandelen. Allereerst is het erg belangrijk om je tanden goed te blijven poetsen, vooral daar waar het tandvlees ontstoken is en vooral als het bloedt, wees hierbij relatief voorzichtig, je moet het tandvlees niet kapot maken. Daarnaast kun je het tandvlees goed schoonmaken met tandenstokers of borstels. Je mond spoelen met mondwater of een zoutoplossing helpt ook. Bovendien kunt u honing op het ontstoken tandvlees aanbrengen en het tandvlees na het poetsen met uw vingertoppen masseren. Als uw ontstoken tandvlees niet verbetert of u er veel last van heeft, kunt u het beste de tandarts of mondhygiënist raadplegen. Klik hier voor meer informatie over wat te doen tegen ontstoken tandvlees.